Karol Sienkiewicz

radca prawny

Doradzam wierzycielom, którzy chcą podać dłużnika do sądu i odzyskać swoje pieniądze. Pomagam też w innych postępowaniach przeciwko nieuczciwym dłużnikom. [Więcej >>>]

Repozytorium dokumentów. Sprawozdania finansowe dla wierzyciela

Cieszy mnie kierunek zmian, w jakim idą przepisy ustawy o KRS. Największe oczekiwania mam chyba wobec jawności dokumentów i dostępności do nich. Owej jawności ma służyć utworzenie tzw. repozytorium dokumentów finansowych, które istnieje od 15 marca 2018 r.

Repozytorium

Repozytorium – czyli zbiór – zostało wprowadzone na podstawie nowego art. 9a ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

1. Dla każdego podmiotu obowiązanego do składania dokumentów finansowych do Rejestru prowadzi się w systemie teleinformatycznym repozytorium dokumentów finansowych.

2. Do repozytorium dokumentów finansowych są składane dokumenty, o których mowa w art. 69 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz.U. z 2018 r. poz. 395 i 398).

3. Każdy ma prawo przeglądania repozytorium dokumentów finansowych.

4. Centralna Informacja bezpłatnie udostępnia dokumenty z repozytorium dokumentów finansowych za pośrednictwem ogólnodostępnych sieci teleinformatycznych.

Jakie zatem znajdą się tam dokumenty?

Będą to te podstawowe dokumenty, które co roku składane są w KRS po rozliczeniu poprzedniego roku obrotowego: roczne sprawozdanie finansowe, sprawozdanie z badania przez biegłego (jeżeli wymagane), odpis uchwały o zatwierdzeniu rocznego sprawozdania finansowego i podziale zysku lub pokryciu straty i sprawozdanie z działalności.

Dokumenty te dają nam wiele cennych danych i informacji o sytuacji finansowej spółki. Informacje te można wykorzystać np. w sprawie o zakaz działalności czy w sprawach o udzielenie zabezpieczenia roszczeń. Lista sytuacji, w których aktywny wierzyciel może skorzystać z takich dokumentów, jest naprawdę długa.

Diabeł tkwi w szczegółach

Napisałem na początku, że „kierunek” zmian jest dobry. Jednak szczegóły już takie fajne nie są. Największe zarzuty mam do sposobu, w jaki spółki będą musiały swoje sprawozdania złożyć. Otóż problem polega na tym, że można to zrobić tylko elektronicznie. Chodzi o to, żeby owe dokumenty (pliki w formacie PDF) też można było otrzymać elektronicznie.

O szczegółach i wadach tego rozwiązania pisała już moja koleżanka, mecenas Karolina Rokicka-Murszewska.

Sprawozdania finansowe. Komu nowe zasady podniosą ciśnienie?

Jestem właśnie na świeżo po zgłoszeniu pierwszych sprawozdań rocznych naszych klientów drogą elektroniczną. I muszę przyznać, że nie jest to wcale proste. Przeciwnie, jest trudne, ale głównie z powodu niejasności przepisów oraz braku powiązania treści ustawy z systemem składania dokumentów, dostępnym na stronach Ministerstwa Sprawiedliwości.

Dlatego obawiam się, że zamiast składać dokumenty w jakiejkolwiek formie część spółek w ogóle przestanie je składać. Złożenie wniosku KRS Z-30 SPRAWOZDANIA FINANSOWE I INNE DOKUMENTY nie jest już możliwe, zaś złożenie wniosku przez Internet jest zbyt skomplikowane.

I w ten sposób nie będziemy mieli w ogóle dostępu do tych dokumentów. No chyba, że system zostanie poprawiony…

I mam nadzieję, że doczekam dnia, kiedy przy biurku, bez żadnych problemów, będę mógł zapoznać się z bilansem każdej polskiej spółki.

{ 1 komentarz… przeczytaj go poniżej albo dodaj swój }

E i M Miller Kwiecień 19, 2018 o 08:51

Jak zwykle bardzo przydatny artykuł , na pewno będę tutaj wracał , pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej 🙂

Odpowiedz